Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Ποσα χρονια πισω ειμαστε?



Ειχα καιρο να γραψω, γενικα βαριεμαι πολλα πραγματα τωρα τελευταια και ο η/υ δεν παει και πολυ καλα. Τελοσπαντων θα παραθεσω μερικες σκεψεις μου για το ποδηλατο.
Το ποδηλατο ειναι μια πολυ ενδιαφερουσα περιπτωση κοινωνιολογικης ερευνας. Παρατηρειται εντονα σε τριτοκοσμικες χωρες για οικονομικους καθαρα λογους και αυτο ειναι λογικο. Το περιεργο ειναι οτι και στις πολυ ανεπτυγμενες χωρες, οπως οι Σκανδιναβικες η οι δυτικοευρωπαικες η οι ΗΠΑ το ποδηλατο ειναι πολυ διαδεδομενο, μιας και οι ανθρωποι διεκδικουν καλυτερη ποιοτητα ζωης, ενω ταυτοχρονα δε διακατεχονται απο τα κομπλεξ των νεοκαπιταλιστικων χωρων οπως η Ελλαδα, οπου το αυτοκινητο θεωρειται ενδειξη κοινωνικου στατους. Δε θα ξεχασω παλαιοτερα που με περασαν για Αλβανο κατι φανταροι μονο και μονο επειδη ειμαι ξανθος και εκανα ποδηλατο. Βλεπουμε λοιπον οτι οι πολιτισμενες χωρες εχουν καταλαβει οτι μεσα στις πολεις το ποδηλατο ειναι μια αριστη λυση για μετακινηση, ενω την ιδια στιγμη οι αναπτυσσομενες οχι μονο το σνομπαρουν αλλα σε περιπτωσεις οπως στη φωτογραφια που παραθετω το αποτρεπουν. Ασχετο: βασικος λογος που καταστρεφεται ο πλανητης ειναι οτι οι Κινεζοι παρατουν τα ποδηλατα και αγοραζουν αυτοκινητα. Συντρεχουν λοιπον λογοι οικολογικοι, οικονομικοι, αποσυμφορησης της κυκλοφοριας, ευεξιας, αισθητικης, ησυχιας, ηρεμιας και πολλοι αλλοι για την προωθηση του ποδηλατου και οποιος δεν το προωθει η το αποτρεπει οπως γινεται κατα ορον στη χωρα μας ειναι τουλαχιστον αναχρονιστικος, τριτοκοσμικος, στενομυαλος και σιγουρα βλακας. Γι αυτο τσαντιζομαι πολυ οταν βλεπω πινακιδες οπως αυτη που παραθετω. Να σημειωσω οτι μου εγινε παρατηρηση στο χωρο του Ποσειδωνιου, τη στιγμη που μεσα στον προαυλιο χωρο ειχε παρκαρισμενα αυτοκινητα. Τα συμπερασματα δικα σας. Αληθεια, ποσα χρονια πισω ειμαστε?

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Σήμερα είχα ένα άσχημο ατύχημα, που όπως λες κι εσύ με σόκαρε. Οδηγούσα στην παραλιακή με κατεύθυνση την παραλία Αρετσούς, και στο ύψος της άρχής Ανθέων λίγο πρίν τη διασταύρωση έπιασα δεξιά για να ακολουθήσω τον αντίστοιχο δρόμο. Όσοι βρίσκονταν πίσω μου, με ελάχιστες εξεραίσεις έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αν και εγώ δεν πήγαινα και αργά,και ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΕΒΛΕΠΑΝ (μα ήμασταν σε ευθεία!) με ωθούσαν έντονα στα παραπετάσματα παραπλεύρως. Αγχώθηκα γιατί δε χωρούσα, και το σοκ ήρθε όταν στη στροφή εμφανίστηκαν μπροστά μου κάτι πλαστικά προστατευτικά, που για 'μένα λειτούργησαν ως ακριβώς το αντίθετο! Έπεσα πάνω τους,- μη μπορώντας να τα αποφύγω, αφού δίπλα περνούσαν αμάξια- και έπεσα στο οδόστρωμα πλαγίως με το πόδι σκαλωμένο ανάμεσα στο πεντάλ και τον σκελετό. Ήμουνα εκεί για λίγη ώρα μέχρι να συνέλθω και να ξεσκαλώσω, χωρίς φυσικά να δεχτώ βοήθεια, αφού το σημείο ήταν δύσκολο. Τα αμάξια με προσπερνούσαν, και είχα φρικάρει, και όταν επιτέλους κάποιοι μου μίλησαν πίσω από τα οχυρά του δημάρχου, το μόνο που άκουσα ήταν κατσάδες επειδή οδηγώ στο δρόμο κα οχι στο πεζοδρόμιο! Το περίεργο είναι ότι όταν οδηγώ στο πεζοδρόμιο, ακούω κατσάδες επειδή δεν οδηγώ στο δρόμο(!). Λατρεύω το ποδήλατο! Απόδειξη ότι εξακολουθώ να το οδηγώ χειμώνα καλοκαίρι, παρόλο που μένω στην κορυφή της Τριανδρίας! Θέλω όμως να πάψουν όλοι αυτοί οι βολεμένοι χοντροκυλαράδες με τις κούρσες τους, των οποίων τα καυσαέρια τρώω στη μάπα, να μου φέρονται σαν μίασμα! Δεν πιστεύω πως έκανα κάτι λάθος ή πως είμαι τόσο κακή οδηγός. Φοβήθηκα πραγματικά για τη ζωή μου, και απαιτώ σεβασμό σ' εμένα και στο όχημά μου, όσο μικρό και αν είναι αυτό. Ελπίζω σύντομα όλοι οι αγανακτισμένοι ποδηλάτες να δικαιωθούμε.

? είπε...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ...δηλαδή,και που να κάνεις?

Θόδωρος είπε...

Mika ελπιζω να μη χτυπησες..Η κατασταση είναι οντως πολύ δυσκολη αλλα ελπιζω ότι θα καλυτερεψει, αφου εχω την εντυπωση ότι τα ποδηλατα αρχιζουν και αυξανονται στους δρομους. Τι μπορουμε να κανουμε? Ποδηλατοπορειες, ειτε μεγαλου μεγεθους ειτε με τους φιλους μας, ετσι ώστε να δειξουμε ότι υπαρχουμε. Οσον αφορα το δρομο θα σε συμβουλευα να εισαι πιο προσεκτικη και ταυτοχρονα πιο διεκδικητικη στο δρομο, αν και ξερω ποσο δυσκολο είναι αυτό. Χρειαζεται θαρρος και αυταπαρνηση σιγουρα. Καλο είναι παντως να μην κανεις ποδηλατο πολύ κοντα σε σταθμευμενα γιατι μπορει να ανοιξει καμια πορτα και επισης να διεκδικεις το χωρο σου για να μη βρισκεσαι παγιδευμενη. Επισης οσο μπορεις να αποφευγεις τους δρομους ταχειας κυκλοφοριας.

Νικο Κ. μακαρι να μπορουσα να απαντησω στο ερωτημα σου, η πλειοψηφια των συμπολιτων μας είναι πολλα χρονια πισω δυστυχως..

Παντως παιδια ειμαι αισιοδοξος, αφου το αυτοκινητο είναι στα τελευταια του στις μεγαλες πολεις θα δειτε ότι η χρηση του ποδηλατου θα αυξανεται συνεχεια..

Ιορδάνης είπε...

Ego pantos tha paro ybridiko autokinito kai tha sas kornaro kai tote de tha mporeite na me peite gaidaro, giati to ybridiko einai alli klasi periballontikis paideias!
Deite to sxetiko episodio tou southpark (smug alert - 2006) pou agorazoun oloi to prius, xoris na allaksoun omos kai nootropia!

katina_salamaki είπε...

Το δυσάρεστο είναι ότι τα έργα στην παραλία τελειώνουν σε πέντε μήνες (όπως ειπώθηκε από γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης).Το παρήγορο είναι ότι τα έργα στην παραλία τελειώνουν επιτέλους σε πέντε μήνες.
Προσωπικά δεν είχα κανένα αξιόλογο ατύχημα με το ποδήλατο και μάλλον είμαι τυχερή αλλά ενίοτε βιώνω την αίσθηση του αξιοπερίεργου στα βλέμματα των απανταχού αυτοκινητιστών. Είναι επίσης γνωστό πως η διαφορετικότητα είναι κάτι δυσκολοχώνευτο για τους νεοέλληνες.
Ως προς την πινακίδα στο Ποσειδώνιο ακόμα προσπαθώ να ανακαλύψω τι ήταν αυτό που ώθησε τους υπεύθυνους του κολυμβητηρίου να την αναρτήσουν. Αναρωτιέμαι μήπως κάποια στιγμή η κίνηση των ποδηλατιστών ή των παρκαρισμένων στην είσοδο οχημάτων τους αυξήθηκε τόσο πολύ μέσα στον αθλητικό χώρο που έκανε δύσβατη την πρόσβαση των αθλητών. Ένα τέτοιο σενάριο ακούγεται τόσο παράξενο όσο και η παρακείμενη πινακίδα. Αν πάντως οι ποδηλάτες έχουν αυξηθεί, αυτό είναι πολλάκις ευχάριστο και για το μέλλον ευοίωνο.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νόμος που υποχρεώνει όλους εμάς τους ποδηλάτες να έχουμε άδεια κυκλοφορίας για το δίκυκλό μας? Σε περίπτωση ατυχήματος με μηχανή ή αυτοκίνητο, η τροχαία ζητάει την άδεια αυτή, και αν δεν την έχουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε το δίκιο μας! Έχει συμβεί σε γνωστό μου στη Χίο. Βέβαια μπορεί να ήταν και πολύ τρόμπας ο αστυνομικός(δηλ.πολύ γραφειοκράτης)!Αλλά πού βγάζουν τέτοιες άδεις ρε παιδιά;

Θόδωρος είπε...

Κατερινα η μονη εξηγηση ειναι οτι φοβουνται μη γινει κανενα ατυχημα, αλλα δε μου φαινεται λογικο.
Μικα δεν το ξερα αυτο, θα το ψαξω..
Προχτες σκεφτομουν οτι θα πρεπε τα ποδηλατα να χουν αριθμο πλαισιου για να τα βρισκουμε οταν μας τα κλεβουν, λεμε τωρα..

Ανώνυμος είπε...

τρελε στεκομαι μουδιασμενος απεναντι απο την οθονη του (α)φορητου ηλεκτρονικου συντροφου, βλεποντας να εκτελεις με απολυτη επιτυχια το χτυπημα "φιλοσοφικη γροθια",το οποιο αλλωστε σε εχει πλασαρει στις πρωτες βαθμιδες αναγνωρισιμοτητας μεταξυ λοιπων σφιχτρουληδων. συγγνωμη αλλα πηζει το ρυζογαλο. παω να το βγαλω απο τη φωτια.

Θόδωρος είπε...

Ευχαριστω τρελε για τα καλα σου λογια, ελπιζω αυτα να μη δυσχερευσουν τις σχεσεις σου με ατομα που δε με πολυσυμπαθουν (ονοματα δε λεμε..)

Ανώνυμος είπε...

στις επομενες μερες ανεβαινω για να διαπιστωσω ιδιοις ομμασιν τις πολυσυζητημενες αντιπαθειες. το νου σας.