Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ernest Hébrard (1875 – 1933)





O Ernest Hébrard (Ερνεστος Εμπραρ) ηταν, η θα μπορουσε να ειναι, απ οτι αντιλαμβανομαι, ο Gaudi της Θεσσαλονικης. Οπως δηλαδη ο Antonio Gaudi μεταμορφωσε τη Βαρκελωνη, ετσι και ο Hebrard ειχε τη δυνατοτητα να μεταμορφωσει τη Θεσσαλονικη μετα την πυρκαγια του 1917..Ομως, τα λαμογια της εποχης δεν τον αφησαν να ολοκληρωσει το σχεδιο του παρα μονο στην πλατεια Αριστοτελους που ουσιαστικα ειναι οτι ομορφοτερο εχει αυτη η πολη σημερα. Για να το καταλαβετε, φανταστειτε την πολη χωρις αυτη την πλατεια. Θα ηταν γεματη με πολυκατοικιες ειμαι σιγουρος..Επισης φανταστειτε καποια λαμογια να μην ειχαν αφησει τον Gaudi να φτιαξει οτι εφτιαξε στην πανεμορφη Βαρκελωνη. Εγκληματικο δεν ακουγεται? Μια πολη να ειναι καταδικασμενη στην ασχημια λογω των συμφεροντων λιγων?

Και φυσικα μου εκανε τεραστια εντυπωση οταν πριν λιγο καιρο ανακαλυψα την οδο που ειναι αφιερωμενη στον Ερνεστο Εμπραρ. Ειναι ενα σοκακι γυρω στα 50 μετρα μηκος καπου στα ανω λαδαδικα..Τοση αχαριστια? Δεν το περιμενα..Κατ εμε επρεπε τουλαχιστον ενας δρομος σαν την η Τσιμισκη να εχει το ονομα του. Γιατι αν αυτη η πολη ειναι καπως ανθρωπινη σημερα το οφειλουμε σε αυτον κυριως..Και αν ειναι απανθρωπη το οφειλουμε στα λαμογια που δεν τον αφησαν να ολοκληρωσει το σχεδιο του και που δυστυχως υπαρχουν και κανουν κουμαντο μεχρι και σημερα..
Τις φωτο τις τραβηξα πριν λιγο καιρο και απεικονιζουν την οδο αυτη..






3 σχόλια:

Benikos place είπε...

#Ενα μεγαλο μπράβο για την Αναρτηση, τους θαυμαζουμε και τους δυο!!Καλο ΣΚ

Θόδωρος είπε...

Ευχαριστω!Ειναι αξιοι θαυμασμου..
Καλο ΣΚ!

Tom είπε...

Η ανάρτηση με εκφράζει απόλυτα. Μόλις ανακάλυψα αυτόν τον άνθρωπο που αναγέννηση την θεσσαλονικη. Ντροπή μου. Αλλα αυτή ειναι ηαληθεια. Και αναρωτήθηκα αν υπάρχει κάποιος δρόμος στο όνομα αυτού του ανθρώπου. Google