Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ελλαδιτσα - Πολιτισμος

Ειπα να παω για καφε με ενα φιλο. Αρχικα πηγαμε σε ενα καφε στην Τουμπα γιατι ηταν κοντα. Ειχε ενδιαφερουσα διακοσμηση, φαινοταν συμπαθητικο. Παρατηρησα οτι εξωτερικα ειχε χωρο με τασακια ενω μεσα δεν ειχε, οποτε χαρηκα, ειπα οτι θα ειμαι επιτελους σε ακαπνο περιβαλλον. Αμ δε.Η σερβιτορα με το που ηρθε μας εφερε τασακι. Προφανως ο νεος αντικαπνιστικος νομος εχει καταφερει να απαγορευσει τα τασακια στα τραπεζια. Της ζητησα να μου φερει μελι μαζι με το χαμομηλι μου και μου πε οτι δεν ειχε.Μετα απο λιγο παρατηρησα οτι αρκετοι καπνιζαν. Το μαγαζι δεν ειχε πολυ κοσμο, αλλα η απουσια εξαερισμου εκανε την κατασταση αποπνικτικη. Πληρωσαμε και φυγαμε. Αποδειξη δε μας εδωσαν. Απεξω ηταν παρκαρισμενη μια Porsche 911 ολοκαινουργια. Η οικονομικη πολιτικη του τυπου ειχε πιασει τοπο. Ελλαδιτσα.
Κατεβηκαμε στην περιοχη της Ροτοντας στο i-Heart https://www.facebook.com/pages/IHeart/199695586742430 , ενα μαγαζι που εχει φτιαξει ενας Αμερικανος, οπου ξερω οτι ειναι απ τα λιγα που εφαρμοζουν τον αντικαπνιστικο νομο. Παραγγειλαμε το καλυτερο τσαι που υπαρχει στον κοσμο (Κοκκινη πλατεια λεγεται, απ το δρομο του τσαγιου). Μας εφερε και δυο μελακια στον καθενα.
Η ατμοσφαιρα ηταν πεντακαθαρη. Η μουσικη ηταν χαμηλη και πανεμορφη (επαιζε ενα cd του Yann Tiersen). Ο χορος και η διακοσμηση πανεμορφη. Φωτεινος, με φυσικο φωτισμο χωρος. Το μαγαζι ηταν γεματο (αυτα να τ ακουν αυτοι που λενε οτι αν απαγορευτει το καπνισμα θα αδειασουν τα μαγαζια, ακους δημαρχε-φουγαρο?)
Φυσικα ειχε και ελευθερο wifi, επιτραπεζια, βιβλια και πολλα αλλα. Τα τραπεζακια δεν ηταν το ενα πανω στο αλλο. Πολιτισμος.
Πληρωσαμε, φυσικα πηραμε αποδειξη.
Απεξω δεν ειχε καμια Porsche.
Φευγοντας σκεφτηκα οτι καπως ετσι θα ειναι η εμπειρια του να φευγει κανεις απ την Ελλαδα και να πηγαινει σε καποια πολιτισμενη χωρα του εξωτερικου.
Ανηφοριζοντας περασαμε απο μερικες φοιτητικες καφετεριες. Στριμωγμενα τραπεζακια μεσα σε ζελατινες, θολη ατμοσφαιρα, οχλαγωγια, φοροδιαφυγη. Επιστροφη στην πραγματικοτητα.